mindfulness yoga

Zo kunnen yoga en mindfulness helpen bij schouder-, nek- en hoofdpijnklachten

Tegenwoordig hebben veel mensen last van spanning in de schouders en nek. Dit kan weer leiden tot hoofdpijnklachten. De klachten ontstaan onder andere doordat veel mensen een zittend beroep hebben of stress ervaren. Er zijn verschillende yoga- en meditatieoefeningen die je kunnen helpen bij het loslaten van deze spanning om klachten te verminderen.

Yoga bij schouder- en nekklachten

yoga pose knappe vrouwNek- en schouderklachten komen vaak voort uit de tijd die we op onze laptop, tablet en smartphone doorbrengen. Als je achter de computer zit, steek je vaak ongemerkt je hoofd naar voren. Ook zitten we lang met onze kin op de borst bij het checken van appjes en e-mails op onze smartphone. Voor veel mensen zijn de klachten een reden om te beginnen met yoga.

De Berghouding is een goede Yoga oefening waarmee je weer een gezonde houding krijgt. Je strekt jezelf helemaal en staat met beide benen en een rechte rug stevig op de grond. Let op je schouders, deze moeten van je oren af en licht naar achteren staan. Door je voor te stellen dat er gewichten aan je vingers hangen, merk je dat je schouders vanzelf lager zakken.

yoga en meditatieYoga tegen hoofdpijn

Nek- en schouderklachten zijn éen van de oorzaken van hoofdpijn. Yoga kan hier uitstekend tegen werken, omdat je jouw geest en je spieren tot rust brengt. Begin met Balasana, de kinderpose, om je spieren te ontspannen. Je gaat met je knieën op de grond liggen en laat je bovenlichaam op je knieën rusten met je hoofd op de grond en je armen langs je lichaam naar achteren gestrekt. Focus op je ademhaling en vol hoe je rugspieren stretchen.

Ook de zittende voorwaartse buiging is een goede pose. Ga op de grond zitten met je benen gestrekt en je voeten gebogen. Je mag je knieën zover buigen als nodig is. Buig vanuit je middel voorover en strek je armen recht voor je uit. Als het lukt kun je jouw voeten pakken. Met deze pose kalmeert de geest en bevorder je de bloedcirculatie. Bij het vooroverbuigen gaat het bloed veel gemakkelijker naar je brein.

Meditatie bij schouder-, nek- en hoofdpijnklachten

yoga en ontspanningDoor spanning in je lichaam kun je last krijgen van fysieke klachten. Met meditatie kun je deze spanning loslaten en klachten verminderen. Ga rustig op de grond zitten in een houding die comfortabel voelt. Focus je op een diepe ademhaling in en uit door je neus. Een simpele oefening om je nekspieren te ontspannen is schouderrollen. Til je schouders op naar je oren terwijl je inademt en rol ze rustig naar achteren terwijl je uitademt. Herhaal dit een paar keer.

Vervolgens rol je met de nek door je hoofd boven je linkerschouder te brengen en je kin naar je borst te brengen terwijl je naar je rechterschouder rolt. Je maakt een soort halvemaansbewegingen waarin de nekspieren gemasseerd worden. Eventueel kun je jezelf nog verwennen met een zelfmassage van de nekspieren.