nek kraken

Rug of nek kraken, de gevaren op een rij

Ken je dat? Je wilt even je rug of nek kraken. Op dat moment voelt het fijn, maar is het wel zo goed voor je en waarom doen we het eigenlijk?

Je hebt het vast wel eens gezien, of je hebt iemand erover horen vertellen: je nek of rug kraken. Het klinkt een beetje eng, maar het kan heel goed helpen om jouw vastzittende nek of rug weer flexibel te krijgen. Ook pijnklachten gaan erdoor over. Waar moet je op letten als je besluit je nek of rug te laten kraken? Wat kan je wel en wat kan je beter niet doen?

nek en rug krakenHerkenbaar wellicht?

Je kent het vast wel. Je zit achter je bureau en je merkt dat je nek zeer doet. Het kan heel goed zijn dat deze pijn doortrekt naar jouw rug of zelfs naar jouw hoofd. Je hebt dan de neiging om te gaan rollen met je hoofd en je voelt dat het goed vastzit. Als je dit een beetje agressiever doet dan kan je wel eens een soort van “krak” horen.

Het kan geen kwaad om je nek te kraken maar doe dit niet te vaak want als je het verkeerd doet of je doet het te vaak, kan je iets in de nek beschadigen en dat wil je natuurlijk niet. Er zijn mensen die dit vaak doen en dit is vaak het begin van een chronische spanning in de nek of rug.

Wat is dat krakende geluid eigenlijk?

Als je de nek of een ander gewricht kraakt, dan rek je het kapsel uit wat rond het gewricht zit. Dat kapsels zit er niet voor niets want in dat kapsel zit een soort vloeistof om het gewricht soepel te laten bewegen. Als je een krakend geluid hoort dan is dit het gevolg van het vrijkomen van een soort opgebouwde lucht. Dit gebeurt als je jouw nek of rug extreem draait. Er komt dan een spanningsvrijheid nadat je de zenuwen, die daar ook zitten, hebt gestimuleerd. Daarna voel je een soort van ontspanning en is de pijn een heel stuk minder. Er komt ook endorfine vrij tijdens het kraken en die wordt aan de hersenen doorgegeven. Het geeft je een fijn gevoel.

Is kraken van je rug of nek schadelijk?

Als je het af en toe eens doet is het niet schadelijk, maar je loopt de kans als je het vaak doet, dat kapselstructuren zo uitgerekt worden dat ze hun functie verliezen. Namelijk het beschermen van jouw gewrichten. Ook kunnen zij beschadigen en dan doen zij ook hun werk niet meer. Na verloop van tijd kan het zo zijn dat die plek instabiel wordt doordat de kapsels hun werk niet meer doen. Dit kan gebeuren als je het te vaak of te krachtig doet. Ook is het zo dat je zenuwen kunnen beknellen als de kapsels hun werk niet meer doen en daar krijg je vreselijk veel pijn door. Ook loop je meer kans op artrose.

Waarom heb je last van spanning in nek of rug?

Er zijn veel oorzaken aan te wijzen. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

  • Spierspanning door te veel in een houding te zitten. Dit kan gebeuren door langdurig voor de computer te zitten of in een gebogen houding je werk te doen.
  • Versleten gewrichten kunnen ook de oorzaak zijn van spierspanning. Door het ouder worden slijten gewrichten en kan je artrose ontwikkelen. Als het kraakbeen dan verslechterd is kan het zo zijn dat je last krijgt van pijnklachten.
  • Als je een hernia hebt krijg je ook last van spanning in de nek doordat je een andere houding aanneemt om de pijn niet te voelen.
  • Verwondingen kunnen ook pijn veroorzaken, denk aan een auto-ongeluk waarbij je je nek bezeert.

Hoe kan je eenvoudig de spanning minderen?

Het zelf kraken zal jouw probleem niet oplossen omdat de verlichting die je voelt tijdelijk is. Daarom is het beter om op zoek te gaan naar een oplossing die jou voor de langere termijn verlichting kan geven. Het is goed om je heil te zoeken bij een professional die jou op de juiste manier van je klachten af kan helpen. Samen met hem of haar kunnen jullie jouw houding onder de loep nemen en kan de therapeut jou advies geven wat je wel en niet moet doen om klachten te voorkomen.

Natuurlijk zijn er ook alternatieve middeltjes die kunnen helpen. Denk maar aan de hulp die mensen van spijkermatten of brandnetelthee ervaren. Zeker ook de moeite om, naast een bezoek aan een professional, te gebruiken.

Zelf je rug of nek kraken kan het probleem juist vergroten. Zoek daarom echt hulp als je er veel last hebt van spanning in de rug of de nek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.