obesitas

Waarom overgewicht kan zorgen voor nek- & schouderklachten.

Wat u misschien niet weet, is dat obesitas ook verschillende soorten chronische pijn kan veroorzaken. Mensen met overgewicht hebben zelfs 20 procent meer kans op chronische pijn. Hier zijn de vijf pijnaandoeningen die het gevolg kunnen zijn van obesitas.

obesitas manOnderrug pijn

Uw wervelkolom is het deel van je lichaam dat alles bij elkaar houdt. Een van zijn belangrijkste verantwoordelijkheden is het dragen van het gewicht van het lichaam. Als u te zwaar bent, belast dit de wervelkolom enorm.

Na verloop van tijd kan dit leiden tot structurele schade of een verkeerde uitlijning van de wervelkolom. Met name de onderrug is het deel van de wervelkolom dat het meest gevoelig is voor deze belasting. Overgewicht leidt ook tot een slechte houding, waardoor de lage rug nog meer wordt belast.

Artritis

Studies tonen aan dat er een sterke correlatie bestaat tussen overgewicht en artritis. Terwijl een op de vijf Amerikanen artritis heeft, springt dat percentage naar een op de drie onder mensen met obesitas. Artritis veroorzaakt pijn door de afbraak van beschermend kraakbeen rond de gewrichten in de knie, heup, schouder en andere delen van het lichaam.

Wanneer iemand te zwaar is, legt dit nog meer druk op de kwetsbare gewrichten, waardoor het resterende kraakbeen verslijt en de botten over elkaar wrijven. Obesitas kan een rol spelen bij het verergeren van zowel artrose als reumatoïde artritis. Een pond vet legt ongeveer vier pond extra spanning op de kniegewrichten.

man met overgewichtSchouder pijn

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat zwaarlijvige mensen een hoger risico hebben op bepaalde schouderblessures dan niet-zwaarlijvige mensen. In het bijzonder hebben zwaarlijvige mensen meer kans op tendinitis van de ‘rotator cuff’ of een ‘rotator cuff-operatie’.

Wetenschappers denken dat dit komt doordat het extra gewicht dat zwaarlijvige mensen in hun armen en bovenrug dragen, de structuren van de schouder te zwaar belast. Bovendien kan het extra gewicht de bloedtoevoer naar de schouder verstoren, de voeding beperken en spieren verzwakken.

Het is duidelijk dat al deze problemen zeker schouderpijn zullen veroorzaken, vooral wanneer u probeert uw arm op te heffen of te strekken. Mogelijk merkt u ook dat u minder mobiliteit en bewegingsvrijheid in uw schouders heeft. Genoeg beweging, maar ook gezonde voeding en een dieet om je gewicht onder controle te krijgen is bijna een must. Wij geloven erg in een rustige, gestage aanpak – maar er zijn heel wat manieren om te vermageren die je bij Puras.be zeker kan nalezen.

Nek pijn

Net zoals de onderrug wordt beïnvloed door extra gewicht, zo ook de nek. Uw nek ondersteunt het gewicht van uw hoofd. Als u extra gewicht in uw nek en gezicht heeft, kan dit de uitlijning van uw nek uit balans brengen en ervoor zorgen dat u uw hoofd in een ongemakkelijke positie houdt.

Hoewel dit niet als een enorm probleem klinkt, kan het na verloop van tijd zijn. Wanneer u uw hoofd in een normale, rechtopstaande positie houdt, oefent het ongeveer 10 pond druk uit op uw nek.

Wanneer u echter slechts in een hoek van 15 graden naar voren leunt, neemt die druk toe tot 27 pond. In een hoek van 45 graden is het bijna 50 pond. Omdat gewichtstoename meestal geleidelijk gebeurt, realiseert u zich misschien niet eens dat uw houding het probleem is totdat het te laat is.

Hoofdpijn

De meeste mensen met overgewicht ervaren ook een of andere vorm van hoofdpijn. In feite hebben ze 81 procent meer kans op migraine dan mensen met een normaal gewicht. Migraine veroorzaakt doorgaans ernstige hoofdpijn, gevoeligheid voor licht en geluid en misselijkheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.